In Nederland kennen we drie bevolkingsonderzoeken naar kanker.
Deelname aan een bevolkingsonderzoek is gratis en vrijwillig. U beslist zelf of u wel of niet meedoet.
Heeft u klachten? Neem dan altijd contact op met uw huisarts en wacht niet op het bevolkingsonderzoek.
Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker (cervix uitstrijkje)Baarmoederhalskanker komt het meest voor bij vrouwen tussen de 30 en 60 jaar. Daarom nodigen we deze vrouwen iedere 5 jaar uit voor een bevolkingsonderzoek.
Na ontvangst van de uitnodiging maakt u een afspraak voor een dag dat u niet ongesteld bent.
Bij ons in de praktijk is het gebruikelijk dat de assistente het uitstrijkje maakt. U mag natuurlijk aangeven wanneer u liever heeft dat de huisarts het uitstrijkje maakt (bijvoorbeeld als er bijkomende klachten zijn).
Meer informatie over het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker vindt u
hier.
Bevolkingsonderzoek borstkanker
Vrouwen worden vanaf hun 50e tot en met hun 75e tweejaarlijks opgeroepen voor een mammografie (röntgenfoto van de borsten). De oproepen lopen via de GGD en krijgt u thuisgestuurd.
Indien de foto uitwijst dat er verder onderzoek moet plaatsvinden ontvangt u (en de huisarts) hiervan bericht. De huisarts kijkt dan samen met u wat er verder gebeuren moet.
Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker vindt u
hier.
Bevolkingsonderzoek darmkankerHet bevolkingsonderzoek darmkanker wordt aangeboden door de overheid aan mensen van 55 tot en met 75 jaar.
Het onderzoek gebeurt met een ontlastingtest. U krijgt het testpakket thuis gestuurd. In een antwoordenvelop stuurt u een buisje met wat ontlasting op. Uw ontlasting wordt onderzoek in een laboratorium. Daar wordt gekeken of er bloed in uw ontlasting zit. Als er bloed in uw ontlasting wordt gevonden is er verder onderzoek nodig.
Wanneer u een uitnodiging krijgt, hangt af van uw geboortejaar. In het
uitnodigingsoverzicht op de website van het RIVM ziet u wie wanneer u een uitnodiging krijgt.
Meer informatie over het bevolkingsonderzoek darmkanker vindt u
hier.
Onderstaand vindt u aanvullende informatie van de organisatie die de bevolkingsonderzoeken organiseert 
Bevolkingsonderzoek Zuid
Bevolkingsonderzoek Zuid is een screeningsorganisatie die in opdracht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het bevolkingsonderzoek borstkanker, baarmoederhalskanker-, en -darmkanker organiseert in de provincies Noord-Brabant en Limburg. Het doel is om deze vormen van kanker in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen, waardoor er grotere kans is op genezing.
Hier leest u meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker, het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker en het bevolkingsonderzoek darmkanker. De contactgegevens van de informatielijnen van de drie bevolkingsonderzoeken vindt u hier.