Zelf doen | Cursussen


Om u te ondersteunen in uw gezondheid en welzijn bieden we diverse cursussen aan. Alle cursussen worden gegeven door ervaren professionals. 
De actuele cursussen zijn:


Stoppen met roken
Als u wilt stoppen met roken is het prettig als u er niet alleen voor staat. Maak het uzelf daarom makkelijker en meldt u aan voor een ‘Rookvrij! Ook jij?’ stoppen met roken cursus bij u in de buurt. In een groep kunt u elkaar steunen en heeft u één gemeenschappelijk doel: stoppen met roken! 
In 7 bijeenkomsten van 1,5 uur gaat u in groepsverband stoppen met roken. Na 2 weken voorbereiding stopt u op de derde bijeenkomst gezamenlijk met roken. Vervolgens krijgt u nog een maand begeleiding van onze ervaren trainers om die eerste moeilijke weken goed door te komen.
Als u deelneemt aan een zorgprogramma (bijvoorbeeld voor astma of COPD), is deelname kosteloos. U moet zich dan aanmelden voor de cursus via uw huisarts of praktijkondersteuner. Voor alle overige deelnemers zijn de kosten afhankelijk van uw zorgverzekering. 
Kijk hier voor actuele data en locaties.


Mindfulness
Wilt u zelfbewuster zijn, beter in uw vel zitten, in het ‘nu’ leven? Dan is deze training wat voor u. 
In deze training leert u hoe u:
¥ beter kunt omgaan met spanning, pijn en negatieve gedachten
¥ oefent om te leven in het hier en nu
¥ de dagelijkse dingen met meer aandacht kunt de doen
¥ depressieve klachten laat afnemen


De training is bedoeld voor volwassenen met angstklachten, burn-out, piekeren, slaapproblemen of depressieve klachten. 
U kunt UITSLUITEND deelnemen na verwijzing van uw huisarts, praktijkondersteuner of GZ-psycholoog, aangesloten bij Zorggroep DOH, SGE of POZOB. 
Kijk hier voor actuele data en locaties.


Mentaal Fit
Last van vermoeidheid, somber en prikkelbaar? Vaak aan het piekeren en daardoor hoofdpijn of andere lichamelijke klachten? Vindt u het lastig om ‘nee’ te zeggen of om uw eigen grenzen te stellen? Dan is Mentaal Fit misschien wel iets voor u.
In deze training leert u hoe u:
¥ weer positiever en energieker in het leven kunt staan
¥ de negatieve spiraal kunt doorbreken
¥ u zich beter kunt ontspannen, grenzen stellen en negatieve gedachten en gewoonten kunt beïnvloeden 


De training is bedoeld voor volwassenen. U kunt UITSLUITEND deelnemen na verwijzing van uw huisarts, praktijkondersteuner of GZ-psycholoog, aangesloten bij Zorggroep DOH, SGE of POZOB. 
Kijk hier voor actuele data en locaties.


Supermarktrondleiding
Tijdens deze rondleiding gaat u in een klein groepje (5-8 personen) samen met de diëtiste de supermarkt opnieuw ‘verkennen’. 
U kent er vast zelf de weg wel, maar we gaan ons nu verdiepen in de wir war van termen als ‘0% vet’, ‘geen toegevoegde suikers!’ en alle andere beloftes die de aantrekkelijke verpakkingen ons doen geloven in de ‘gezonde keuze’. De diëtiste zal uitleg geven over o.a. hoe u etiketten kunt lezen en waarop u het beste kan letten als u bewust/ gezond met voeding wilt omgaan. 

Onderwerpen die aan de orde kunnen komen zijn bijvoorbeeld:
• Waarop te letten als ik mijn cholesterol wil verlagen?
• Welke producten kan ik beter wel/niet nemen als ik op mijn suiker wil letten?
• Wat zijn gezonde keuzes met oog op mijn bloeddruk en nieren?

Maar voelt u zich ook vooral vrij om uw eigen vragen tijdens deze rondleiding te stellen; de rondleiding is zeer interactief van aard en uw eigen inbreng is welkom! Tevens mag u zelf producten meenemen waar u meer over wilt weten.

Deelname aan de supermarktrondleiding is gratis, mits u hiervoor aangemeld wordt via de praktijkondersteuner. Voor meer informatie klik hier of neemt contact op met uw praktijkondersteuner.

Zoutworkshop
De zoutworkshop is een groepscursus waarin het thema ‘zout’ centraal staat. In het kader van gezond leven adviseert de medische wereld vaak matig zoutgebruik vanwege het bloeddrukverhogend effect, daarnaast kan het ook de nierfunctie nadelig beïnvloeden.
Hoewel het overgrote deel van de Nederlanders weinig zout ‘toevoegt’ (met het zoutpotje), krijgen we gemiddeld 9 gram zout per dag binnen; dat is 3 gram meer dan aanbevolen wordt.
Uit onderzoek blijkt dat van al het zout wat we binnen krijgen maar liefst 70% in onze voedingsproducten zit ‘verstopt’ en dus ‘maar’ 30% uit het zoutpotje komt.
Tijdens de zoutworkshop krijgt u de gelegenheid om uw kennis over dit alles uit te breiden en krijgt u praktische tips waarmee u in de keuken aan de slag kan!
Vanwege de interactieve aard van de workshop, willen we u ook vragen om zelf wat producten mee te nemen waar u vragen over heeft. Denk hierbij aan een verpakking van broodbeleg dat u veel gebruikt of een maaltijdmix of pastasaus; de keuze is aan u!

Deelname aan de zoutworkshop is gratis, mits u hiervoor aangemeld wordt via de praktijkondersteuner. Voor meer informatie: klik hier of neemt contact op met uw praktijkondersteuner.

Nieuws en mededelingen
Moet ik naar de dokter?
Moet ik naar de dokter?
Geplaatst: 25 november 2021
Twijfelt u wel eens of het nodig is om naar de huisarts te gaan? Twijfelt u bijvoorbeeld bij een blessure als u bent gevallen, of heeft u andere pijn of een andere klacht, dan is het best wel eens lastig inschatten of en wanneer het nodig is om naar de dokter te gaan. Veel klachten hebben gewoon tijd nodig om te herstellen, maar hoe weet je of je je klacht niet verwaarloost en dat het niet erger wordt als je niet gaat?

Lees meer
Moet ik naar de dokter?
Geplaatst: 25 november 2021
Twijfelt u wel eens of het nodig is naar de huisarts te gaan?

Lees meer
Computerspreekuur Vestzaktheater
Computerspreekuur Vestzaktheater
Geplaatst: 8 oktober 2021
Vanaf woensdag 13 oktober kunt u weer gebruik maken van het gratis computerspreekuur van SonenBreugelVerbindt. Dit is iedere woensdag tussen 16.00 en 17.30 uur in het Vestzaktheater.

Lees meer